Peter Marshall: Tombol a Hold

Posted by Alexandra on 2014-04-20 in ~ i ♥ books ~ |

A könyvet pár hónapja olvastam ugyan, de mivel most több időm van mindenre (így a blogolásra is), hozom is a róla készült véleményem, jó olvasást hozzá!

Peter Marshall Tombol a Hold című regényét még tavaly karácsonykor kezdtem el olvasni, és idén év elején fejeztem be. Egyrészt az ünnepek miatt nem volt időm úgy olvasni, másrészt a történet maga nehezen indult be.

 

 

Fülszöveg:

A jó házból való úrilány és az írói ambíciókat dédelgető melósfiú jó covers_46757
eséllyel soha nem találkozott volna egymással, ha ugyanaz a váratlan tragédia nem töri szilánkokra álmaikat. Párhuzamos pályán futó életük kicsivel a végtelen előtt, egy intézetben keresztezi egymásét. Bruce és Anetté egymásba szeretnek, és mindenkivel dacolva eljegyzik egymást – a tolószékben… Szerelmükkel nem csupán felrúgnak minden társadalmi konvenciót, hanem harcot indítanak az élet teljességéhez való jogukért is. Harcuk dühödt, indulatos és elkeseredett. Nem csupán egy fiatalkori lázadás története, hanem mélységesen emberi hitvallás a másság elfogadásáért.

Eredeti cím: The Raging Moon
Eredeti megjelenés éve: 1966

 

 

Véleményem:

Mint már fentebb is említettem, nehezen indult be az olvasása. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy akkortájt nem nagyon volt időm könyvet bújni, másrészt a nyelvezete miatt. Főleg a mű elején számomra túl sok volt a „cifrán” megfogalmazott mondat, illetve először furcsának találtam a nyelvezetét is. Amikor persze már több időm volt olvasni, jobban megfogott a történet, és szinte letenni sem tudtam.

Ugyanis a könyv nem más, mint egy csodálatos történet az emberségről, a szerelemről és a másság elfogadásáról. Az író célja bizonyára a rokkantak világának érzékeltetése bemutatása volt, és hogy (sajnos) hogyan is látja az emberek többsége őket. Érdekességképp annyit érdemes tudni, hogy maga Peter Marshall is szenvedett a gyermekparalízistől (a könyvben ugyanis a főhősök is ezt élik át).

Tetszett a főszereplők (Bruce és Annette) lázadása, főleg hogy sorsukba nem beletörődni akartak, hanem csak egyszerűen tudomásul vették, s ráadásul – a többiekkel szemben – teljes életet kívántak élni, olyat, amilyet a baleset előtt.
Számomra ezek a történések adták a mű mondanivalóját is; hogy ha igazán akarunk valamit, azt a nehézségek ellenére is elérhetjük, ha küzdünk érte, illetve hogy nem szabad feladnunk az álmainkat, még ha a célt nem is látjuk.
A szerelmi szál segítségével még jobban bele tudtam élni magam a történetbe, s most így befejeztével úgy érzem, kaptam valamit… valamit amitől talán többnek, befogadóbbnak érezhetem magam..

Egyetlen negatívum számomra, hogy picit sokalltam benne a vallással foglalkozó részeket, ugyanis többször is oldalakon keresztül erről beszélgetnek, de a kérdéseket, amit a szereplők ezzel kapcsolatban megfogalmaznak, és egymásnak, illetve az olvasónak is feltesznek, szerintem érdemes mindenkinek magában végiggondolnia, szerinte mi a megfelelő válasz.

A cselekményt néhol vontatottnak éreztem, és nem minden mozzanat volt részletesen kidolgozva, de ettől függetlenül a végére nagyon a szívemhez nőttek mind a szereplők, mind a történet, s a befejezte után percekig nem is láttam a könnyeimtől (igen, hajlamos vagyok arra, hogy elsírom magam könyvolvasás közben).

Szívem szerint kötelező olvasmánnyá tenném, hisz úgy gondolom, mai világukban fontos, hogy embertársainkat, legyenek betegek, vagy egészségesek, egyformán el kell fogadnunk, és nem lekezelően bánni velük, hanem mindenkit egyenrangú félként kell kezelni.

Összességében ez egy csodálatos olvasmány, s mostantól kedvenceim egyike lett! Szívszorító, összetör, de mégis emberi, felemel.

 

Főbb szereplők: Bruce, Annette

 

Értékeljünk!!!
Borító: 4/5 – (többféle borító is van a műhöz, de a bejegyzésben található tetszik a legjobban) rejtélyes és figyelemfelkeltő, de a borító alapján más témát képzelnék a könyvnek
Könyv: 5/5: egyik kedvencem lett, ajánlom mindenkinek (:
Kedvenc szereplő: Bruce – szarkasztikus, ám mégis valójukban látja a dolgokat
Kevésbé kedvelt szereplő: az otthonban dolgozó nővér…

A könyvből egyébként filmadaptáció is készült, ugyan valahol elég jelentősen változtattak a könyvhöz képest, de a lényeg, a fő szál ugyanaz maradt. A film IMDB-s ismertetője IDE kattintva érhető el!

Címkék: , , , , , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.