Libba Bray: Az az édes távoli harang

Posted by Alexandra on 2014-06-11 in ~ i ♥ books ~ |

Akkor írjunk végre megint könyvkritikát! :) Akik esetleg nem olvasták a kötet előző, legfőképp első részét, csak saját felelősségre olvassák a véleményemet, hiszen már a könyv fülszövege is tartalmaz cselekményleírást!

Jó olvasást, észrevételeket, javaslatokat, hideget meleget egyaránt szívesen fogadok hozzászólásban!

 

Fülszöveg:

Azóta, hogy Gemma Doyle belépett a baljós Spence Akadémia falai közé, az élete egy év 822697_5
alatt fenekestől felfordult. Meggyilkolták az anyját, az apja az ópium rabja lett. Gemma soha nem sejtett erőt fedez fel magában, amelynek segítségével szembeszáll a csípős nyelvű és rosszindulatú iskolatársnőivel, és hűséges barátnőt farag belőlük. E közben megnyílik előtte egy elvarázsolt világ, a birodalmak, amelyben elszabadult a fekete mágia. Gemma a fenyegető veszélyek ellenére uralma alá hajtja a varázserőt, és hihetetlenül izgalmas kalandok során szokatlan szövetséget köt az akaratos Felicityvel és a félénk Ann-nel, valamint Kartikkal, az egzotikus indiai fiatalemberrel, egy titkos társaság tagjával, akit mind a szigorú illemszabályok szerint működő viktoriánus társadalom, mind a körülmények eltiltanak tőle, de akihez mégis gyengéd szálak fűzik. Gemma kettős élete most ér a fordulópontjához: egyszerre készül elhagyni a Spence Akadémiát, hogy első londoni báli szezonja alkalmával bevezessék a társaságba és férjet keressen, ugyanakkor rendet kell teremtenie a birodalmakban, ahol szövetségük negyedik tagja, a gyönyörű Pippa élőhalottként megrekedt, és ahol titokzatos erők támadása fenyeget. Gemma veszélyekkel dacolva, két ellentétes világ határmezsgyéjén egyensúlyozva próbálja a maga és barátnői életét megmenteni és a boldogság útjára terelni.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
A mű eredeti címe: The sweet far thing

 

Egy nagyon szépen kidolgozott trilógia befejező kötete. A sorozattal még 2010-ben kezdtem el ismerkedni, akkor olvastam a Rettentő gyönyörűséget (első rész). Megfogott maga a kor, amiben játszódik, a cselemény és a világ, mármint a „birodalmak”, amit az írónő a történetben felépített.

A viktoriánus kori Angliában a szigorú társadalmi szabályok ellenére főhősnőink (kimondottan Gemma a főszereplő, de szerintem Ann és Felicity is megérdemlik ezt a „titulust”) nemcsak az életben, de a birodalmakban, a varázsvilágban is próbálnak helyt állni. Kisebb-nagyobb hibákat vétenek ők is, hiszen emberből vannak, de mindegyikükben van olyan tulajdonság, ami  értékelhető. Összességében szerethetőek a karaktereik, főleg amikor mű, és még inkább a trilógia végére kiderül, hogy egyáltalán nem érdekbarátok. Személyiségük a sorozat során sokat fejlődött.
Bár Ann állt hozzám a legkevésbé, és az ő jellemfejlődése a legcsekélyebb, mégis kedveltem és jó érzés fogott el, amikor kiderült, hogy még sem kell szedvednie hátralévő élete során.
Felicity karakterének fejlődése viszont kellemes meglepetés volt. Tudható volt már róla, hogy egy erős, önfejű lány, ezt még jobban megerősítette, és meg is toldotta azzal, hogy igenis kiáll a barátaiért, és mégsem olyan felszínes, mint amilyennek először gondoltam.
Gemma pedig nagyon a szívemhez nőtt, igaz nem mindig helyesen cselekedett, de ettől fogva nagyon szerethető karakter. A Kartikkal való kapcsolata pedig nagyon aranyos volt, végre egy érzelmesebb szál is került a történetbe, viszont a végkimenetelt sajnáltam.. :(

A könyv utolsó néhány tíz oldalát szinte végigsírtam.. folytatást akarok!! Reménykedni azért lehet a folytatásban, hiszen az írónő sem jelentette ki, hogy végleg abbahagyta a sorozatot, lehet titokban már a folytatáson dolgozik. (*dörzsöli a tenyerét*)

Amit viszont sajnáltam, és ezért is gondolom és várom, hogy Libba folytassa a sorozatot, az a sok nyitott szál, amit nem varrt el a végén egyértelműen. A lányok ugyan a maguk útjára indulnak, de semmi visszajelzést nem kap az olvasó, hogy mi is van a nagybetűs életben velük.

Összességében egynagyon jól megírt könyv volt, 0misztikus elemekkel, amik kiemelték a viktoriánus Anglia egyhangúságából. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a régebben játszódó fantasykat.

 

Értékeljünk!

Borító: 5/5 – tetszik, bár ha már viktoriánus kor, akkor a ruhából többet mutathatnának :)
Könyv: 5/5 – több mint 800 oldal, az eleje nem volt túl izgalmas, de egy percig sem untatott.
Főbb szereplők: Gemma, Ann, Felicity, Kartik, Mrs Nightwing
Kedvenc szereplő: Gemma és Kartik – annyira aranyos a köztük lévő kapcsolat :3
Kevésbé kedvelt szereplő: Pippa – gondoltam, hogy ez fog történni…

 

Kedvenc idézetek a műből:

Soha semmi nem túl nagy ahhoz, hogy reménykedjünk benne.

Jogunk van álmodozni, és úgy gondolom, ebben rejlik a varázslat legnagyobb ereje: a hit, hogy a lehetőség a fán terem. Csak fel kell nyúlni érte…

Néha a talán is elég ahhoz, hogy mindent el tudjon viselni az ember.

Ami a kalitkákat illeti, az enyém aranyozott ugyan, de én nem kívánok kalitkában élni. Semmilyen kalitkában.

Címkék: , , , , , , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.