Apróságok

Posted by Alexandra on 2014-06-23 in ~ i ♥ books ~ |

Tudom, hogy viszonylag régen jelentkeztem, de rengeteget tanultam, készültem az érettségire az elmúlt két hétben.
A könyveheti megjelenések egy részét sikerült csak bejegyzésként közzétennem, a fent említett okok miatt, és gondolom már utólag nem olyan lényegesek.

Viszont, mivel végre nekem is itt a vakáció, így több idő jut már blogolásra is. :) Ezért most egy rendhagyó bejegyzést hoztam nektek. Vannak olyan olvasmányaim is, amelyek rövidebbek, vagy nem tudom hosszan kifejteni őket, így most ez a bejegyzés ezekről szólna.

Az elmúlt néhány hónapban általam olvasott könyvek, amelyekről nem terveztem külön-külön bejegyzést írni. Íme! Jó olvasgatást!

 

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Kötelező olvasmány volt, de a kötelezők közül ez tetszett a legjobban. Tényleg tanulságos olvasmány, szép történet a kitartásról, a küzdésről és a reményről. Nyelvezete könnyedséget adott neki, és maga a mű is szórakoztatott.

 

Franz Kafka: Az átváltozás

Szintén kötelező volt. A történetet magát röviden úgy jellemezném, mint a sci-fi ősét. Nekem kicsit gusztustalan volt, és szenvedéssel teli. A végén viszont a főszereplőt, Gregort megsajnáltam, hiszen saját családja miatt kelett szenvednie.

 

Örkény István: Tóték

Mi másért is olvastam volna, mint azért mert kötelező volt, ráadásul szóbeli érettségi tételként is szerepelt nálunk, és pont ezt húztam. Nem volt rossz maga a történet, és nem tudom, hogy a sok kötelező jellegű olvasmány hatására, de megszerettem az olyan könyveket, amelyeknek van mögöttes mondanivalójuk, és mélyebb tanulságot tartogatnak mint ami elsőre a sorok között látszik. A műből készült filmet (Isten hozta, Őrnagy úr!) mindenképp meg szeretném a közeljövőben nézni.

 

Örkény István: Macskajáték

Nem is értem miért kezdtem bele. Nem tetszett különösebben, de félbehagyni sem tudtam. Nekem picit homályos maradt az is, hogy miért nyávognak egymásnak úgy, mint a macskák.

 

Szabó T. Anna: Elhagy

Mint kortárs irodalom, úgy szerepelt az érettségi tételek között a költőnő kötete, és gondoltam, akkor már el is olvasom. Tetszettek a versek, sok gondolatsor megfogott. Néhány jelenetet én magam is át tudtam élni. Megfogott Szabó T. Anna stílusa is: több szemszögből ír, több témát ölel fel, versei erőteljesek, elgondolkodtatóak, és viszonylag nagy szabadsággal értelmezhetőek.

 

Rosalind Noonan: Suttog a múlt

Bizonyára többen is ismeritek a Bűbájos boszorkák című tévé sorozatot. Nos a könyv a sorozat alapján készült, ugyanazokkal a szereplőkkel. Könnyed kis olvasmány, bár a nyelvezetéből rájöttem, hogy nem az én korosztályomnak való már. Egyszeri olvasmánynak viszont tökéletes.

 

Babits Mihály: Jónás könyve

Még talán a tavalyi tanévben volt kötelező olvasmány, de akkor nem olvastam el, viszont, érettségi tétel révén, most elővettem. Rövid, nyelvezete régies (gondolom ez a bibliai vonatkozás miatt van), de értelmezhető a mű, bár a megírásának hátterét nem fedeztem volna fel, ha nem foglalkozunk magyar órán a művel.

 

Agatha Christie: Halál a Níluson

Első Agatha Christie olvasmányom, éppen a tegnap folyamán fejeztem be. Engem elszórakoztatott, és az első gyilkosság után már egyre jobban olvastatta magát. A gyilkos valódi kilétét sejtettem, csak azt nem, hogy pontosan hogy tette a bűntényt. Viszont ami meglepő volt, a mellékszálak felgöngyölítése, illetve ahogy Poirot a  bizonyítékokból rájött az igazságra. Összességében tetszett, és már tudom, hogy nem ez volt az utolsó Agatha Christie olvasmányom. :)

Címkék: , , , , , , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.