A. O. Esther: Elveszett lelkek

Posted by Alexandra on 2015-02-12 in ~ i ♥ books ~ |

Sziasztok!

Az alábbi bejegyzésben idei első olvasmányomról, az Elveszett lelkekről írtam. De most nem csak egy „sima” értékeléses bejegyzést olvashattok, hanem részt vehettek a könyvvel kapcsolatos nyereményjátékon, ahol az írónő által dedikált példány a nyeremény! :)

Jó olvasást, és sok sikert a játékban! :)

 

 

Fülszöveg:

Elveszett lelkek coverHiszel a végzetben? A sorsszerű szerelemben?

Az Univerzum végtelen csendjében különös fényben ragyogó üvegcsékről suttognak. Úgy tartják, az ezüstszállal lezárt parányi palackoknak közük van élethez s halálhoz, ezért angyalok ezrei szállnak alá, hogy megszerezzék a világmindenség titokzatos kincsét. Sophiel, a bájos fiatal angyal lány glóriája és szárnyai nélkül érkezik a Földre, hogy küldetését teljesítse, ám nem számol azzal, hogy a halandó léttel emberi érzéseket is kap odafentről. A félelem, a fájdalom, a kétely és a gyász ugyanúgy ismeretlen fogalom számára, mint az életre szóló barátság, a keserű féltékenység, vagy a mindent felemésztő szerelem – de vajon meg tud birkózni mindezzel az ellenséggel való küzdelem során? Képes lesz-e vakon hinni, s véghezvinni feladatát?

Elijah a Sötét Angyalok vezére, harcos katona, aki sajátosan gondolkozik a jó és a rossz fogalmáról, miközben önálló életet élő, nyolcágú lángoló ostora – szövetségesei sorait erősítve – teszi a dolgát. Kiátkozott angyalként ő a legidősebb idelent, s bár maga sem hisz benne, egy váratlan esemény folytán örökre megváltozik az élete, s ezzel létezésének értelme.

Két össze nem illő lélek – és egy elkerülhetetlen találkozás, amely alapjaiban rengeti meg a világot…

Megjelenés éve: 2012.
Kiadta: Decens Magazin Média

 

Véleményem:

A könyvvel már régebb óta szemezgettem, hiszen (mint már oly’ sok bejegyzésemben említettem) odáig vagyok az angyalokért, így mindig is kíváncsi voltam erre a könyvre is. Aztán, az írónő, A. O. Esther, felkeresett, és így az ő jóvoltából juthattam a könyvhöz, amit ezúton is köszönök. Nagyon boldog voltam, és alig hogy kézhez kaptam (ráadásul dedikálva), pár napon belül olvasni is kezdtem.

 

A történet in medias res kezdéssel nyit, amit, bevallom, jobban szeretek, mint amikor a múltat mesélik. Ez már is kíváncsivá teszi az olvasót, aki a miért?-ekre el is kezdi keresni a választ. Már ebben a fejezetben megismerkedünk két főhősünkkel, Sophiellel és Elijah-val. A lány a jó oldalon, hogy az írónő szavaival éljek, a feltétel nélküli szeretet oldalán harcol, míg Elijah, a Sötét Angyal, pont az ellenkezőn. Hőseink viszonya nem éppen baráti, egymással harcolnak, amibe Sophiel kis híján belehal.

Ezután a lány a Sötét Angyal elől elfut, majd a fákon élő manók között talál menedéket, a manókban pedig barátokra lel. Ezek a kis lények és mindennapi teendőik, illetve Sophiel velük töltött ideje teszi a könyvet meseszerűvé, és reményt keltenek az olvasóban arra, hogy a feltétel nélküli kedvesség, jóság és tisztelet igen is létezik a világban.

A kezdés, majd a mesébe illő idilli jelenetek után azonban beindulnak ténylegesen az események. Sophiel újra találkozik Elijah-val, és ettől kezdve útjaik többször is keresztezni fogják egymást, és ezen találkozások alkalmával mind egyre jobban vonzódnak egymáshoz, vágynak a másikra… A kettejük kapcsolatának alakulásán kívül azonban több akciójelenetet is kapunk, amelyek végkimenetele nem mindig volt egyértelmű, hiszen az írónő újabb és újabb csavarokat csempészett a történetbe. A végkifejlet szerintem nagyon jóra sikeredett, az utolsó oldallal, annak is az utolsó mondatával Eszter olyan fordulatot tett a történetbe, amelyre egyáltalán nem számítottam. Emiatt a könyv olvasásának befejeztével csak még jobban vártam a folytatást.

Időben leginkább a középkorban tudnám elhelyezni a történetet, az írónő figyelt a megfelelő vonatkozásokra.

A cselekményen kívül a mű világa is jól fel van építve.
Vannak az angyalok, a menny szolgái és az emberek segítői; vannak az emberek; a sötét angyalok, akik nem is annyira gonoszak, mint ahogy az ember elsőre gondolná, és vannak persze különböző „varázslények” (erdőlakó manók, élőhalottak, démonok). A közöttük lévő kapcsolatok, ellentétek mind meg vannak magyarázva a könyvben, az írónő erre is gondosan odafigyelt. Az angyalok az emberek segítői és védelmezői, ezzel szemben a sötét angyalok inkább szolgákként, másodlagos élőlényekként tekintenek rájuk. Elijah és társai segítői a démonok, és az élőhalottak, akiket a nagyhatalmú mágus, Sahranfer tett azzá. Ez adja a bonyodalmat, hiszen Sophiel küldetése az, hogy szabadítsa ki az élőhalottak bezárt lelkeit, hogy ott legyenek, ahol megérdemlik. Így kerül az angyallány, több társával együtt, emberi testben a Földre.

Az alászállt angyalok az új külsővel együtt azonban az érzelmeket is megkapják, a gyásztól, dühtől egészen a boldogságig és szerelemig mindent. Különösen tetszett a történetben ez a szál, ahogy Sophiel (főként az ő szemszögéből íródott a könyv) fokozatosan éli meg ezeket az érzéseket, szebbnél szebb gondolatokat osztva meg érzelmeivel kapcsolatban, amelyek nem csak őt gondolkodtatják el, hanem az olvasót is.

Néhány fejezet azonban Elijah szemszögéből is olvasható, amiknek köszönhetően a nem is annyira sötét angyal érzelmei közé is bepillantást nyerhet az olvasó.

 

A szereplők személyiségei is jól kidolgozottak. Bár ahányféle angyalos könyvet olvastam, szinte mindegyikben másként viselkedtek ezek a lények, de talán mégis itt éreztem azt, hogy tényleg olyan angyalok szerepelnek a történetben, amikről a mesék szólnak.

Sophiel egy fiatal angyallány, aki rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Elszánt, hűséges, bátor, néha már kicsit vakmerő. Kötelességtudatos, hiszen bármit megtesz azért, hogy a küldetését teljesítse, még ha a saját biztonságáról van is szó, vagy éppen boldogságának feláldozásáról. Igazi égi harcos, még ha emberi testben, szárnyak nélkül is kell feladatát teljesítenie. Néha picit naivnak tartottam, de ezt betudtam annak, hogy a sok érzelem hirtelen zúdult rá, új érzésekkel nehéz rögtön helyesen cselekedni. Emellett odaadónak is tartom, mivel nagy szeretettel van az emberek iránt, és többjükön is önzetlenül segít. A ruháinak egy részét pedig, amit a történet során visel, szívesen fel vettem volna én is. :)

Elijah már ennél jóval sötétebb teremtés. Céltudatos, mint minden másik angyal, ugyanakkor fegyverével veszedelmes és halálos. Ellenségeivel kegyetlenül leszámol, a hozzá közel állókat azonban védelmezi. Eleinte nem volt szimpatikus, sőt tényleg gonosznak hatott a viselkedésével, ahogy azonban haladt a történet, kezdtem megkedvelni. Tetszett, hogy a számára új, pozitív emberi érzések, mint a szeret, a féltés, és a szerelem  egy új oldaláról mutatták be, így a végére őt is megkedveltem.

Fontos szerepet töltött még be a műben Joshua, egy látszólag egyszerű kisfiú, aki azonban különleges képessége révén angyalt tud idézni. Ezért is fogták el, és raboskodott együtt Sophiellel. Meghitt volt a kettejük kapcsolata, Sophiel gondoskodott a gyermekről, majd a későbbiekben a lány Joshuában igaz barátra és bátor segítőre lelt, emellett leleményességére is kaptunk példát. A fiú őszintesége és gyermeki ártatlansága a kisebbik öcsémre emlékeztetett. :)

Az égiek mellett harcoltak a Térítők, akiket leginkább a szerzetesekhez tudnék hasonlítani. Sahranfer pedig a sötét angyalok szövetsége. A mágus a lehető legtöbb rossz tulajdonsággal rendelkezik: hataloméhes, önző, bosszúszomjas, szereti kínozni áldozatait. Remélem, főhőseink mihamarabb megszabadítják tőle világukat.

 

Összességében egy meseszerűen kezdődő, ugyanakkor akciójelenetekkel nem fukarkodó könyv, amelyből nem hiányozhat a szerelem sem.
Ilyennek kell lennie egy igazi angyalos olvasmánynak. Arról nem is beszélve, hogy ez volt az írónő első könyve, ami így is nagyon jó értékeléseket kapott, a sorozat további kötetei pedig még sikeresebbek. A. O. Esther számomra újra bebizonyította, hogy a hazai írók is nagyon tehetségesek, és nem kell idegen nyelvről fordított könyvet keresnünk azért, hogy jól szórakozzunk olvasás közben.

 

 

Értékeljünk!!!

Könyv: 4,5/5 – Egy szórakoztató, könnyed olvasmány, ami ugyanakkor értékes gondolatokat fogalmaz meg. Az írónő stílusa magával ragadó, csak faltam egymás után a lapokat. Első könyvként kellően megállja a helyét, a folytatások pedig nagyon ígéretesen hangzanak.

Borító: 5*/5 – Imádom! Szép, ártatlanságot sugall, és a kis csillagocskák pedig még angyalibbá teszik Sophielt (valószínűleg ő szerepel a borítón). A szalagos könyvjelző is nagyon tetszetős, nem is használtam másikat. Az esztétikához tartozik még az is, hogy a fejezetek kezdőbetűje iniciálé; azaz aprólékosan kidolgozott díszítésű kezdőbetű.

Kedvenc szereplők: Sophiel, Joshua

Kevésbé kedvelt szereplők: Sahranfer – a gonosz mágust nem hiszem, hogy lehetne kedvelni.

Kedvenc idézetek:

„Vajon rosszá válunk mi magunk is, ha rossz az, akit szeretünk?”

„Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy fülig szerelmes vagyok belé, és ettől kezdve valahogy kerekebb lett számomra a világ. Szebbnek láttam a napsütést, illatosabbnak éreztem az esőt, boldogabb voltam attól, hogy élek, és hogy az ő közelében lehetek. A valóságban a szerelem ezerszer szebb és jobb, mint valaha hittem. A szív dübörög, a lélek ujjong, a test ünneplőbe öltözik, hogy a legszebb formáját nyújtsa, és amikor egymás karjaiba olvadunk, megszűnik létezni a világmindenség…”

„– Miért nem hallod meg, amit a szíved súg neked?
– Mert nem tudom, hogy a szívem súgja-e – válaszoltam szemlesütve. – Tudod, gyakran hallom a saját gondolataimat, melyek az esetek nagy részében merőben mást üzennek, mint amit a mellkasomban érzek, és nem igazán tudom eldönteni, melyiknek higgyek. ”

„– Eleinte mindannyian azt hisszük, hogy csak az a helyes, amit mi gondolunk – felelte Elijah igen bölcsen. – Aztán idővel, ahogy távolabb kerülünk az eseményektől, meglátunk olyan dolgokat is, amelyeket korábban észre sem vettünk.”

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Most akár te is megnyerheted az Elveszett lelkek egy példányát, méghozzá dedikálva! Töltsd ki az alábbi Rafflecopter-dobozt, és már lesz esélyed megszerezni a könyvet. A játék jövőhét péntekig tart, a nyertest email-ben fogom értesíteni, a művet pedig az írónő postázza (csak akkor játssz, ha magyarországi lakcímmel rendelkezel).
Minden mező kitöltése kötelező!

 

a Rafflecopter giveaway

Címkék: , , , , , , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.