Sin City #2: Ölni tudnál érte

Posted by Alexandra on 2014-09-27 in ~ szemle ~ |

Sziasztok!

Ezúttal nem könyvvel kapcsolatos bejegyzéssel érkezem. Két héttel ezelőtt alkalmam volt megnézni moziban a Sin City 2. részét. (Mert mi mást is nézhetne egy szerelmespár az évfordulójukon a moziban?:D)

A Szemle rovat 2. bejegyzését olvashatjátok így most, ha esetleg láttátok a filmet, a Ti véleményeteket is szívesen olvasnám hozzászólásban! ^^

 

„A hatalom nem egy jelvény, vagy egy pisztoly.
A hatalom maga a hazugság.
Folyamatosan hazudni, és lassan az egész világ behódol neked.
Ha egyetértenek, holott a lelkük mélyén tudják, hogy nem igaz, nyert ügyed van.”

 

Egy kis háttértörténet:
A Sin City film 2005-ben jelent meg, Frank Miller nagysikerű képregényei alapján. A film több, különálló történet dolgoz fel (a, amelyek valamilyen szinten összefüggnek (szereplők, helyszínek, ritkábban események). Ez a film a képregények közül az elsőt, a harmadikat és a negyediket dolgozza fel. A filmiparban nagy újítást hozott a maga fekete-fehér ábrázolásmódjával és a minimális színhasználattal.

 

da90a6c593913901e24121107217556a_largeAz első filmet pár évvel ezelőtt láttam, de még nyáron a párommal újranéztük. Mint régen, most is tetszett a maga temperamentumos, akciódús, véres jeleneteivel és képregényszerűségével.
Megismerhettünk több városlakót is, akik életének egy-egy lényeges mozzanatát követhetjük nyomon:
– Marv életében kevés nő játszik szerepet, de amikor az egyetlen nőt, aki közelebb került hozzá, meggyilkolják, mindent megtesz, hogy megkeresse Goldie gyilkosát és megbosszulja a lányt.
– Hartigan, a nyugdíj előtt álló rendőr az igazság híve, így nem kérdés, hogy megmenti a kislányt a gonosz karmai közül. Ám a gonosz mégis felette áll, és bűnhődnie kell ezért, és nem csak ő van már veszélyben, hanem a kislány is, aki időközben nővé cseperedett…
– Dwight megújulva tér vissza a városba. Barátnőjének volt pasija nem éppen tisztességes ember, és a nagy hajsza közben egyszer csak óvárosban találják magukat, ahol még a rendőrök sem parancsolnak. Itt a nők kezében van az irányítás, és a fegyver is, ami könnyedén elsülhet. Akár balul is…

Három látszólag különálló, eltérő időben játszódó történet, de egy valami mégis közös bennük, a bűn városában élnek…

A film rövid ismertetője megtekinthető ITT.

Mivel az első rész megfogott, így nagyon vártam a folytatást is, és amikor eldöntöttük végül, hogy moziba megyünk, nem is volt kérdés mit nézzünk meg. :D

 

sincity2poszterA második rész az ‘A dame to kill for’ alcímet kapta, magyar címén ‘Ölni tudnál érte’. Ez a második képregényre akar utalni, ugyanis a már megírt Sin City-történetek közül csak ez van a filmben a vásznon.
Az ehhez kapcsolódó történetszál nem bonyolult: az első részben megismert Dwight itt pár évvel fiatalabb, éppen lesifotósként dolgozik. Egyszer csak felbukkan régi nagy szerelme, Ava, aki miatt lett olyan az élete, amilyen…

Érdekes és fordulatos ez a szál, ám mégsem tölti ki a több mint 90 perces játékidőt. A Sin City 2-ben bepillanthatunk még Nancy életébe, hogyan is dolgozta fel  szeretett megmentője halálát, és hogyan készül bosszút állni, amiben az első részben megismert Marv is a segítségére van. Egy eddig nem látott szereplőt is megismerhetünk: Johnny-t, az aranykezű pókerjátékost, akinek több köze van a városhoz mint gondolnánk.

Hiába a sok negatív kritika, nekem ez a rész is legalább annyira tetszett, mint az előtte lévő. Semmi sablonsztori, a végsőkig kitartó és harcoló hősök, erős személyiségek, akciódús, véres jelenetek. (Utóbbi persze nem mindenkinek nyeri el a tetszését, de az már ízlés dolga, én személy szerint odáig vagyok érte.)

Igazi kultfilm, számomra még mindig egyedi az ábrázolásmódja és az egyik legjobb olyan film, amelyet képregényből alkottak. Nem egy üres akciófilm lövöldözős, kaszabolós jelenetekkel, hanem igenis van mondanivalója, méghozzá a korrupció ellen emeli fel a hangját.

A történet nem csak a vásznon aratott nagy sikert, hanem a képregények is közkedveltek. Molyos értékelésük 90% feletti, és mindenhol csak pozitív visszajelzéseket olvastam róluk.

Ha láttad az első részt, akkor mindenképp nézd meg ezt is, ha nem, akkor is!

Címkék: , , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.