Könyvmolyok (igen is komoly) problémái

Posted by Alexandra on 2014-12-11 in ~ i ♥ books ~ |

Halihóóóó!

Sajnos, időhiány és zárthelyikre való tanulás miatt nem jelentkeztem az elmúlt két hétben, de mivel újra lett szabadidőm, el is kezdem pótolni a kimaradt bejegyzéseket.

 

Most egy book taget hoztam, amiben igen is valós könyvmolyproblémák vannak megfogalmazva.

 

1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?

Ez több dologtól is függ. Egyrészt, hogy mennyire elérhető akkor éppen számomra az adott könyv (saját, könyvtár, ebook, kölcsön), illetve hogy milyen hangulatom van. Ha túlságosan jó a kedvem, egyszerűen képtelen vagyok melankolikus, szívszaggató könyveket olvasni.

 

2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?

Utoljára évekkel ezelőtt fordult elő velem, hogy félbehagytam könyvet, és azt sem a közepénél. Úgy gondolom, ha már az olvasmány feléig eljutottam, a végéig is menni fog az.

 

3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?

Megpróbálkozok vele úgy, hogy amikor csak időm engedi, olvasok, bár sokszor külső hatások miatt ez nem sikerül. Ilyenkor picit csalódott leszek, és megfogadom, hogy a következő évben/szezonban majd megcsinálom. :)

 

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói nem egyeznek!!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?

Attól függ, hogy nem egyeznek azok a borítók. Ha csak annyi az eltérés, hogy puha vagy kemény fedeles, akkor az egyáltalán nem zavar, viszont ha teljesen más egy sorozaton belül a borítók stílusa, attól frászt kapnék. (Például ha egy sorozat részei eredeti borítóval vannak meg, kivétel mondjuk az első. Kirázna tőle a hideg. :D)

 

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?

Igyekszem minden általam olvasott könyvről megosztani a véleményem itt a blogomon is, de például barátnőkkel is meg szoktunk vitatni egy-egy könyvet. Nem lehet mindenkinek ugyanolyan az ízlése, de amíg a véleményünket kulturált keretek között adjuk tovább másoknak, addig nincs is ebből baj. Egyébként a párommal is megosztom a könyves élményeimet. Ő mindig meghallgat, és még nem is ellenkezik, mivel nem ugyanolyan műfajú könyveket olvasunk. :)

 

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mihez kezdesz magaddal?

Igyekszem, hogy vagy ne olvassak olyan könyvet nyilvánosan, vagy lehetőleg ne lássák az emberek az arcom. De hát ha a könnyeknek jönniük kell, akkor jöjjenek!

 

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?!?!!

El nem olvasni a folytatást?! Bőgni a frusztrációtól?! Egyik rosszabb mint a másik. :D Természetesen belelapozgatok az előző részbe, aminek úgyis az a vége, hogy újraolvasom az egész könyvet. :)

 

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?

Nem adom ugyan kölcsön a könyveimet fűnek-fának, de ha valakiben megbízok annyira,  és tudom hogy vigyáz rá, ő miért ne olvashatná el? Hátha még meg is szerettetek vele egy új műfajt, vagy magát éppen az olvasást. :)
Egyébként ha éppen azt akarják kölcsönkérni, amit olvasok, egyszerűen barátságos hangnemben közlöm az illetővel, hogy én is ezt bújom jelenleg, várja ki a sorát. :P

 

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”?

Húha… Nagyon ritkán, de előfordul velem olyasmi, hogy ugyan nem hagyom félbe a könyvet, de hosszabb ideig elhúzódik az olvasása, és legtöbbször nem amiatt, mert nincs kedvem hozzá. Ilyenkor egyébként előveszem valamelyik nagy kedvencemet, az napok alatt visszaráz a könyvmoly létbe. :)

 

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?

Először is próbálom magamnak ezeket fontossági sorrendbe tenni, különben káosz uralkodna. :D Amit szívesen látnék a polcomon is, azt természetesen vagy megveszem, vagy felkerülnek a kívánságlistámra, amiről aztán az ajándékozóim nyugodtan válogathatnak. Amelyeket nem szeretnék megvenni, vagy kevésbé fontos a beszerzésük, megpróbálom könyvtárból kikölcsönözni, vagy ha valamelyik barátnőm polcán csücsül, tőle elkérni.

 

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon mire elolvasod őket?

Változó. Az Üvegtrónt például tavaly decemberben vettem, és múlthónap végén kezdtem el olvasni. De volt olyan, hogy szinte a polcra se raktam, mielőtt ki nem olvastam. :)
Ajándékba kapott könyveket is van, hogy halogatom, de volt már amit aznap, hogy megkaptam, el is kezdtem. :)

 

 

A tagre először angolul találtam rá, de mivel akkor nem foglalkoztam vele, közben magyar könyves bloggerek is kitöltötték páran. És mivel lusta voltam magamnak fordítani, így úgy gondoltam, az lenne igazságos, ha azt a blogot jelölném forrásnak, ahol először beleakadtam a kérdéssorba saját anyanyelvemen. Úgyhogy köszönöm a kérdéssort Anitiger! :))

Címkék: ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.