Would you rather – Melyiket választanád? (Book tag)

Posted by Alexandra on 2014-10-27 in ~ i ♥ books ~ |

Halihó! :) Ismét egy hét kezdete, (ezúttal nincs hajtás, hisz élvezhetem én is az őszi szünet szépségeit :P) ami azt jelenti, hogy újabb book taggel bővítem a bejegyzéseim. :)

Jó olvasást hozzá, és ha van kedvetek, a ti válaszaitokat a kérdésekre hagyjátok meg hozzászólásban! :)

 

1. Melyiket olvasnád inkább: Csak trilógiákat vagy csak önálló könyveket?
Mindkettőnek megvan a maga előnye. Az önálló köteteket azért szeretem, mert a könyv végén le van zárva a cselekmény, nem két kötettel arrébb, így az esetleges függővég esetén sem kell izgulnom a folytatásért. Ugyanakkor egy jól megírt, izgalmas trilógiában tovább élvezhetem a történetet, jobban betekintést nyerhetek a szereplők életébe, hosszabban követhetem a sorsukat. Ha a kettő közül azonban választanom kellene most, talán egy hajszálnyival a trilógiákat részesíteném előnyben.

 

2. Kitől olvasnál inkább: csak nőktől vagy csak férfiaktól?
Főként, tekintve, hogy nagyon sok, a Könyvmolyképző által kiadott könyvet olvasok, nő írókkal „találkozok”. Azonban férfi íróktól is olvastam már, nagyon jó olvasmányokat, a kedvenc műfajomban is (lásd Brent Weeks, George R. R. Martin, Tolkien, stb.). Azonban, mivel a fantasy-k terén inkább nők írásaival találkozom, ha választani kell, akkor inkább tőlük olvasnék.

 

3. Hol vásárolnál inkább: könyvesbolt vagy online?
Ide is, oda is lehet felsorolni érveket. Online rendelés esetén általában valamennyi kedvezményt adnak a könyvek árából, nem beszélve arról, hogy ez a fajta vásárlási mód kényelmesebb és gyorsabb. Ugyanakkor szeretek a könyvesboltban, akár órákon keresztül, nézelődni, lapozgatni a legfrissebb köteteket, hogy kiválasszam, melyiket is viszem haza magammal. Ha személyesen veszem meg az olvasnivalót, akkor még a könyv állapotát is ellenőrizhetem (nem sérült-e a borító, nem hiányzik belőle lap, stb.). Számomra a könyvesbolti vásárlásnak nagyobb varázsavan.

 

4. Melyiket választanád inkább: az összes könyvből film, vagy sorozat?
Általában, ha egy könyvből adaptációt készítenek, az nem ér fel a kötet nyújtotta élménnyel. Ez persze érthető, hisz többszáz oldalnyi történetet nehéz elmesélni két óában úgy, hogy a néző mindent megértsen, minden szál kibontakozzon előtte, és a lehető legjobban próbálja meg visszaadni a könyv világát. Ezért jobb, ha sorozatot készítenek belőle. A legrövidebb szériák is tíz részesek, részenként egy-egy óra játékidő jut. Ezalatt szerintem, kellő igényesség mellett, jobban vissza lehet adni a cselekményt és a világot, bár magát az olvasást ez sem múlja felül.

 

5. Mennyit olvasnál inkább: 5 oldalt naponta, vgy hetente 5 könyvet?
Egyértelműen az utóbbi, bár nem is találom értelmét a kérdésnek, hiszen egy könyvmolytól felesleges ilyet kérdezni. A napi 5 oldallal pedig csak magamat kínoznám, és egy jó könyv esetén úgysem tudnám tartani ezt a limitet.

 

6. Mi lennél inkább: kritikus vagy író?
Saját magam szórakoztatására mindekttővel foglalkozok jelenleg. Szerintem alkotni nehezebb, mint kritizálni, hisz az előbbihez nagy mértékű képzelőerő és kreativitás szükséges, (legalábbis az igényesen megírt munkához) nem beszélve a kitartásról. Mivel sajnos nem nagyon van időm az írásra, így főként a kritikákkal foglalkozom, úgyhogy inkább (jelenleg) ezt választanám.

 

7. Mit tennél inkább: újra és újra elolvasnád a kedvenc 20 könyvedet, vagy mindig ezidáig el nem olvasott könyveket kéne bújnod?
Ritkán olvasok újra, hisz hónapról hónapra bombáznak minket, olvasókat a kiadók a jobbnál jobb könyvmegjelenésekkel, és így sem tudom tartani velük a lépést, hát még ha többször is újraolvasnám a kedvenceimet (amikől van egypár). Nem is beszélve arról, hogy általában az eddig nem olvasott könyvek olvasás során kedvenccé válhatnak. Úgyhogy egyértelműen az utóbbi mellett voksolok.

 

8. Mi lennél inkább: könyvtáros vagy könyvesbolti eladó?
Mindkettő nagyon vonzó, tekintve hogy ez is és az is könyvekkel foglalkozik. Viszont könyvtáros szívesebben lennék, mert ott több időm jutna az olvasásra, nem beszélve arról, hogy sosem fogynék ki az olvasmányokból. :)

 

9. Mit olvasnál inkább: Csak a kedvenc műfajodba tartozó könyveket vagy inkább minden más műfajt, kivéve a kedvencedet?
Ezek a fogós kérdések… Több műfajt is szeretek, de talán a fantasy az, amit a legtöbbet olvasok, és rossz néven venném, ha mindent olvashatnék, de pont ezt nem, úgyhogy akkor inkább csak az ilyen típusú könyveket bújnám.

 

(A tagért köszönet Angie-nek, ugyanis az ő oldalán találtam a kérdéssort! (: )

Címkék:

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.