Mi is a boldogság?

Posted by Alexandra on 2014-03-09 in ~mert az iskolában is teljesíteni kell |

Ez is magyarra kellett, bár még régebben. Nemrég azonban megtaláltam a gépemen, s úgy gondoltam megosztom veletek az ezzel kapcsolatos véleményemet, érzéseimet. :)

 

Mi is pontosan a boldogság? Ez egyszerű kérdés ugyan, mégis ahány embertől megkérdeznénk, mindannyian mást és mást válaszolnának rá. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: ez a törékeny dolog mindenki számára mást és mást jelent. Valakit az boldogít, ha sok pénze van, valakit az, ha megtalálta élete szerelmét, valakinek már a másik, hozzá közel álló ember öröme is boldogságot jelent.

Minden ember keresi a saját boldogságát, és ez így is van rendjén, hiszen életünk legfőbb célja az, hogy boldogak legyünk. Minden ember tehát jogosan keresi az örömet az életben: célokat tűz ki maga elé, élvezni akarja a neki megadatott életet, hasznosnak akarja érezni magát. A boldogság lehet testi igények kielégülése, lelki és szellemi szükségletek kielégítése, embertársak segítése. Ugyanakkor annak megtalálásakor felmerülhet bennünk az a kérdés is, hogy meddig tart vajon ez az állapot? Elmúlik-e, vagy megmarad életünk végéig?

Válasznak bizonyára mindenki mást válaszolna, attól függően, hogy éli az életét. A boldogság szerintem mindenhol ott van, csak észre kell vennünk azt, s pozitívan kell hozzáállnunk a dolgokhoz.  Ha valaki tisztában van tulajdonságaival, adottságaival, lehetőségeivel és ezeket el is fogadja, az boldog ember. Ha rádöbbenünk erre, már rövid az út önmagunk megszeretéséhez, és így könnyebb lesz majd elérnünk cáljainkat is.

Életünk azonban mindig tele lesz megoldandó problémákkal. Ezt el kell fogadnunk, de ezek ellenére mindig a jót, a szépet kell keresni, s nem a rossz dologk miatt keseregni.

Buddha és Csordás Gábor szavaival élve: „A boldogsághoz vezető út nem létezik, a boldogság maga az út.” és „Az örök boldogság utáni vágy pedig nem vidám dolog. Az örök boldogság utáni vágy nem más, mint örök boldogtalanság”. Számomra ezek a mondatok azt jelentik, hogy élvezni kell minden jó pillanatot, kincsként megőrizni a legkisebb darabját is, amit a mindennapok apró örömei okozhatnak: egy kedves üzenet, egy jó beszélgetés, találkozni egy rég nem látott ismerőssel, vagy egy forró fürdő egy fárasztó nap után. Ha életünket úgy próbáljuk meg élni, hogy nem egyedül a nagyobb céljaink elérésének, vágyaink beteljesülésének az esetén örülünk, hanem minden napban megkeressük az aznapi boldogságunkat, akkor a pillanatnyi örömünket megtöbbszörözhetjük, elérve, hogy elégedettek és nagyon boldogak legyünk életünk végéig, a rossz dolgok ellenére is.

Címkék: ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.