Book Junky – Könyvfüggő book tag

Posted by Alexandra on 2014-09-01 in ~ i ♥ books ~ |

Ha már hétfő, akkor szokás szerint könyves tag! :)
Ma egy nem kimondottan könyvekkel kapcsolatos taget hoztam, inkább az olvasási szokásokat firtatja.
Jó olvasást! :) Véleményt, megjegyzést, kérdést, óhajt hozzászólásban hagyhattok! :)

 

  1. Van kimondott hely az otthonodban, ahol szoktál olvasni?

10687191_696116773790272_3349621771833015154_nNincs, mert ez helyzetfüggő. De legtöbbször elalvás előtt veszem kezembe a könyveket, így az ágyban, egy pohár teával esetleg forró csokival szoktam, és szeretek is olvasni. :)

 

  1. Használsz könyvjelzőt, vagy csak egy darab fecnivel jelölöd meg, hogy hol tartasz?

Csekély könyvjelző-gyűjteményem ellenére is könyvjelzőt használok. Volt olyan eset, hogy éppenséggel nem találtam azt meg, vagy a könyvtárból hazafelé menet (busszal) kezdtem el olvasni az adott kötetet, ilyenkor egy, a táskámban talált fecni jelölte ideiglenesen, hogy hol tartok. :)

 

  1. Bármikor abbahagyod az olvasást, vagy csak egy bizonyos oldal, fejezet, rész után?

Bármikor. Hiszen az, hogy egyszerre mennyit olvasok, függ attól, mennyi időm van akkor per pillanat rá, mennyire vagyok álmos vagy mennyi van még a könyvből hátra. De nem egyszer előfordult már, hogy éjjelbe nyúlóan olvastam, mondva magamnak; „csak még egy oldal”, „na jó, még ez a fejezet és lerakom..” :P

 

  1. Szoktál enni vagy inni olvasás közben?

Inni igen, főleg esténként, a takaróba bújva. J Enni nem merek, mivel nem akarom bepiszkítani a könyv lapjait, és ahogy ismerem magam, tuti sikerülne. Viszont ha nassiról van szó (legyen az valami sós, vagy édes) akkor a könyv sem akadály. :P

 

  1. Tudsz úgy olvasni, hogy közben zenét hallgatsz vagy TV-t nézel?

Nem nagyon. A TV esetleg akkor van bekapcsolva, ha valaki az adott szobában éppen nézi, vagy esetleg háttérzajnak szól, de úgy hogy a filmre és a könyvre is figyelek, úgy nem szoktam olvasni. Viszont a zene már ilyen téren másabb. Van, hogy egy-egy olvasmányhoz, vagy arról eszembe jut egy szám, és azt szoktam esetleg közben hallgatni, vagy ritkán, ha eszembe jut, valami ének nélküli zenét bekapcsolok, mert hajlamos vagyok a könyv helyett a dal szövegére figyelni…

 

  1. Egyszerre csak egy könyvet olvasol, vagy többet is párhuzamosan?

Mikor hogy, de általában 1-2 könyvet olvasok egyszerre, de azt is csak úgy, hogy az egyiket papírformátumban, még a másikat akkor e-könyvben. Viszont digitális könyvet nem nagyon szeretek olvasni, hiszen eleve lassabban is haladok velük, mivel a szememnek fárasztóbb úgy olvasni, másrészt a nyomtatott könyv mégis csak kézzelfoghatóbb. :)

 

  1. Otthon olvasol, vagy mindegy a helyszín?

Mindegy. Legyen az otthon, buszon, iskolában, strandon vagy akárhol. Egy könyvmoly mindenhol moly. :)

 

  1. Hangosan olvasol, vagy magadban?

Hangosan akkor, ha esetleg a tesómnak olvasok mesét, egyébként magamban. Jobban is bele tudok merülni a könyv világába, másrészt nem hiszem, hogy a körülöttem lévőket érdekelné, mit olvasok, vagy éppen lelkesen fogadnák-e azt.

 

  1. Folyamatosan haladsz a könyvben, vagy kihagysz oldalakat?

Folyamatosan haladok. Nem szoktam úgy olvasni, hogy kimaradnak jelenetek, hiszen lehet éppen kulcsfontosságú mozzanatról maradok le, és hát a filmet sem úgy nézzük, hogy áttekerünk perceket. Egyébként, bevallom, 2 könyvet olvastam úgy, hogy belelapozgattam. Az egyiket azért, mert kötelező olvasmány volt, és nem volt kedvem a sok unalmas táj- és egyéb leíró részt végigolvasni, a másikat pedig azért, mert előtte lévő nap eszméltem, hogy vissza kell vinnem a könyvtárba. Ezeknek a könyveknek tervben van az újraolvasása, ezúttal normálisan. Viszont valószínűleg az utóbbi kötettel hamarabb végezni fogok.

 

 10. Megtöröd a könyv gerincét, vagy megtartod új állapotában?

Mivel a könyvek értékek, és értékesek (legalábbis számomra) mindig arra törekszem, hogy a lehető legjobban vigyázzak rájuk, függetlenül attól, hogy az éppen saját, kölcsönbe van nálam, vagy könyvtári könyv. Főleg a vastag, puha borítójú könyveknél szinte lehetetlen elkerülni, hogy ne látszódjon a gerincen az olvasás nyoma, azért nyugodtan ki merem magamról jelenteni, hogy igenis vigyázok a kezembe került könyvekre.

 

11. Szoktál írni a könyvekbe?

Esetleg tankönyvekbe, de abban is inkább csak a szöveget emelem ki, én a jegyzetelés híve vagyok. Régebben a regényekbe is beleírtam, de oda csak a nevem, és már egy jó ideje azt sem teszem.. Nem szeretem, ha össze vannak a könyvek firkálva, viszont ha például ajándékba kapok egy könyvet, akkor abban azért jó érzés látni az ajándékozó nyomát egy-egy kedves idézetben, vagy csak szimpla „Tőlem-Neked” felirattal. :)

 

Ennyi lett volna az e heti tag, amit köszönök A BookJunkies oldal szerkesztőinek, Ashley-nek és Christie-nek!  :)

Címkék:

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2013-2024 Bookish Notes All rights reserved.