Karácsonyi Projekthét | Kérdezz-felelek 1. felvonás

Posted by Alexandra on 2016-12-19 in ~ i ♥ books ~ |

Sziasztok!

Ismét hosszabb szünet után, de újra itt vagyunk. :) Sajnos ugyan az elmúlt időszakban nem volt aktív egyikünk sem, most viszont újra belevetjük magunkat a blogolásba.

Visszatérésként egy több bloggerrel projekttel kezdenénk, ez pedig nem más, mint a Karácsonyi Projekthét. :)

karacsonyi-projekthet

A lényeg, hogy az elkövetkezendő időszakban (egészen pontosan december 26-ig) a projektben résztvevő bloggerek az ünneppel kapcsolatos dolgokról írnak majd. A jelenlegi bejegyzések között van már zeneajánló, csináld magad képeslap ötletekről szóló bejegyzés, könyvajánló. A közös munkát ábrázolandó, és hogy kicsit jobban megismerjük egymást, a résztvevők összeállítottak egy kérdéssort, amelyet mindenki meg is válaszol, így mi is ezzel kezdenénk.

Mivel elég sok kérdés gyűlt össze, és Sayaa és jómagam is válaszoltunk mindegyikre, a szöveg mennyiségére való tekintettel két részletben hoznánk majd a válaszainkat.

Lássuk akkor a kérdéseket!

 

Gothic kérdései:

Melyik karakterrel indulnál karácsonyi bevásárlásra?

Sayaa: Celeste (Flat out Celeste) – Mindent ésszerűen átlát, így pontosan tudná, jó ajándék-e, amit kinéztem, vagy teljesen felesleges. Jó megfigyelő, így biztosan tudná, ki mire vágyik

Szantii: Alice-szel a Twilightból…  Nincs rossz ízlése, és látni fogja előre, hogy az illető mennyire is örül majd az adott dolognak.

Melyik szereplővel futnál össze a legkevésbé szívesen a fagyöngy alatt és kitől fogadnál el egy „kimentést”?

Szantii: Igazából egyik olyan szereplővel sem szívesen futnék össze, aki a halálomat akarja, vagy egyéb módon bántani, ha mégis erre kerülne a sor, hát igazából bárki olyan kimenthet, aki elég félelmetes ahhoz, hogy eljessze az illetőt, és persze a jó oldalon áll.

Sayaa: Igazándiból senkivel, tekintve, hogy barátom van, hát még ha nem is valami kellemes személyisgég. És bárki megmenthet, akinek van kardja, pisztolya vagy két erős ökle.

 

Anita kérdései:

Mit tennél, ha valaki szemtől szembe megkérne arra, hogy ajánlj neki egy (vagy több) könyvet?

Sayaa: Természetesen ajánlok. Mondjon egy típust, amit szeret és kapásból mondok három könyvet.

Szantii: Megkérdezném, milyen műfajt szeret, vagy hogy miről akarna szívesen olvasni, aztán fejben végigpörgetném, olvastam-e már olyat, és ha igen, melyik(ek) volt(ak) a kedvence(i)m. Aztán azzal zaklatnám, hogy elolvasta-e már, és ha igen, hogy tetszett neki. :D

A környezetedben élők hogyan viszonyulnak a könyves blogger életviteledhez? (Recik, könyvhalmok, könyvjelző gyűjtemény, etc.)

Szantii: A blogomról a szűk családi és baráti kör tud, de úgy viszonyulnak hozzá, mint egy hobbihoz. Sajnos az utóbbi időben nem igazán volt vele időm foglalkozni, így a recikről nem tudok mit mondani. Régebben kaptam néhány példányt, akkor megdicsértek. A könyvhalom az már megint más dolog, ha valakinek, aki ismer, csak megemlítem, hogy könyvet kellene venni, vagy, hogy nincs elég könyvem, már nagyot sóhajtanak és a szemüket forgatják.

Sayaa: Könyvet még nem véleményeztem, így erről természetesen nem is tudnak . Egy éve kezdtem el gyűjteni a könyveket, addig csak a könyvtár volt. Mikor kijelentettem a családnak, hogy könyvet kérek karira, már csak a szemüket forgatták. :D (Megjegyzem, nem szeretik, ha olvasok… akkor se kép, se hang)

Dorka kérdései:

Miért (nem) szereted a telet?

Sayaa: Szeretem, mert jönnek az ünnepek, mert jó a hóban szórakozni és fincsi, meleg forrócsokit kapni minden sarkon. Nem szeretem, mert lucskos, hideg, mindenem fázik és hála a jó áramszolgáltatónak, nincs olyan tél, hogy megúsznánk áramkimaradás nélkül. Most jön az első vizsgaidőszakom, tessék szurkolni. :D

Szantii: Nálam is kettős évszak a tél ilyen szempontból. Nem szeretem, mert hideg van, sötétben megyek el itthonról és sötétben is érek haza, rosszabb esetben csúsznak az utak, olvadás után latyak és sár van. Ugyanakkor szeretem, ha havazik, lehet inni forrócsokit és forraltbort, illetve a december az egyik kedvenc hónapom (még a félév végi zh-k ellenére is), hiszen ekkor van karácsony, az azt megelőző időszak pedig egyfajta izgatottsággal és várakozással tölt el mindig.

Mik azok a szokások, amit ilyenkor rendszeresen csináltok, ha a karácsonyi készülődés elkezdődik?

Szantii: Mint már az előbb említettem, sajnos ekkor van a szorgalmi időszak vége, így december első hetei immár harmadik éve nálam a zh-król szólnak. Viszont ilyenkor kezdem el beszerezni az ajándékokat, így az ezekkel járó feladatokat (csomagolás, esetleg postázás) ekkor intézem. Advent vasárnapokon mindig meggyújtjuk a megfelelő mennyiségű gyertyát egy kis időre, de egyébként mást nem nagyon szoktunk. Kisgyerekként kaptam adventi naptárat, alig vártam, hogy a következő nap is kinyithassam a kis ajtócskát, és megehessem a csokit. :D

Sayaa: Régen mi is kaptunk kis naptárakat, bár a csokik sosem voltak finomak. :D Nálunk is él a hagyomány, ami a vasárnapi gyertyagyújtást illeti. Én mindig édesanyámmal vásárolok (nyílván egymásnak nem), de közösen szoktuk eldönteni, mit vegyünk a család többi tagjának, majd ezt becsomagoljuk. Vagyis anya csomagol, én meg vágom a celluxot.

 

Vikcs kérdései:

Melyik könyvnek örülnél legjobban a fa alatt? (Szigorúan csak 1 könyvet választhatsz!)

Sayaa: Ez eddig a legkönnyebb kérdés. Természetesen Susan Ee: A vég napjainak *-*

Szantii: Szerintem meg ez a legnehezebb kérdés…ember…egyetlen könyv… :D
De nekem is ez a válaszom. Vajon úgy is érvényes, hogy már tudom, ott lesz a fa alatt?

Te hogyan készülsz a karácsonyra?

Szantii: Összeszedem, kinek mit szeretnék ajándékozni, aztán elindul a beszerzés, illetve, ha van időm, karácsonyi díszbe öltöztetem a lakást. Illetve szívesen sétálgatok az adventi vásárban, remek hangolódás az ünnepre.

Sayaa: Dettó.

 

Heni kérdései:

Melyik az a könyv, amitől elolvadsz a hideg ellenére is?

Sayaa: Höhö. Ha nyílvánosan olvasok erotikus könyvet. Nem látja senki, mégis ég az arcom.

Szantii: Bármelyik, amelyik szívmelengető, és boldog véggel zárul, és nem elcsépelt a sztorija.

Melyik könyvet használnád gyújtósnak, hogy ne legyen hideg?

Szantii: Könyvre vigyázunk és nem bántjuk, de ha azon múlna, hogy ne fagyjak meg, Alyson Noel Halhatatlan sorozata mehetne gyújtósnak. Nem hullajtanék érte könnyeket.

Sayaa: Én nem vagyok mazochista, így nem olvasok… rossz könyveket :D
Így ezt a kérdést én passzolom.

 

Molly kérdései:

Melyik könyves pasit szeretnéd a karácsonyfa alá?

Sayaa: Egyiket sem. Isten ments. Nagyban bontjuk a családdal az ajándékokat, erre kibukkanna mondjuk egy Rafi. :D Barátom agyon is ütné. :D

Szantii: Az én válaszom is hasonló. Évek óta párkapcsolatban élek, így valószínűleg furán venné ki magát, ha a fa alatt valamelyik könyves pasi csak úgy felbukkana.
Szóval egyiket sem. :D

Melyik könyvszereplővel töltenéd legszívesebben az ünnepeket?

Szantii: A karácsony a szeretteinkről szól, így inkább velük tölteném. Gondold el, mondjuk valami disztópia- szereplő csatlakozna hozzánk, hát ott már nyugodt karácsony nemigen lenne.

Sayaa: Nekem is ez a válaszom, de az újévet szívesen eltölteném monjuk a Benedict családdal (Lélektársak-sorozat).

Szantii: Szilveszteri buliba én is elmennék szívesen, mondjuk Magnus Bane-nel… Aki képes a macskájának egy szülinapi bulit szervezni, vajon újévkor milyen partit adna?

Sayaa: Nem “találkoztam” még vele, de ha tartana egy bulit és meghívna, nem utasítanám vissza.

Janina kérdései:

Mivel és kivel töltitek a karácsonyt?

Sayaa: Szentestét természetesen a családdal. Szüleim, öcsém, húgom, nagyszüleim és barátom. :) Reggel szépen rendbe vágjuk a házat, aztán dél körül elkezdjük díszíteni a fát, ami nálunk kész tortúra (ki melyik díszt hova rakja, ki szórakozzon a szaloncukorral, ki rakja fel az égősort és a többi). Közben beindítok valami nyálas karácsonyi lejátszási listát. :D Kora délután elmegyünk a kajáért (ennyi emberre a fene se fog főzni), felöltözünk szépen, vacsora, majd anya beparancsol a szobába mindenkit. Öt perc múlva szól a csengő, hogy megjött a Jézuska. Utána megy a szokásos zsivaj, mindenki bontja az ajándékot. :D Este pedig kipihenjük a vacsora fáradalmait. Első nap mi megyünk apa rokonaihoz, második nap hozzánk jönnek anya rokonai. Ilyenkor kész bolondok háza van és utána természetesen a töménytelen edény elmosogatása…

Szantii: 24-én délelőtt még javában megy nálunk is a készülődés, egy-két süti sütése, utolsó kaják elkészítése, még ha valamit takarítani kell, azt elvégezzük. Utána fát díszítünk, ami nálunk is kész tortúra, hiszen a csúcsdísz felrakásáért kisebb éhezők viadala folyik. :D Ezután egy kis pihi, majd miután elkezd sötétedni, anya mindenkit beparancsol a szobájába (kisebbik öcsémet az egyszerűség kedvéért elzavarjuk fürdeni. :D). Miután újra szabad a közlekedés a házban, az én és az öcsém ajándékaim is a fa alá kerülnek, apa is odateszi még az anyának szánt dolgokat, aztán mikor mindenki készen van, közösen megvacsorázunk, majd kibontjuk az ajándékokat. Ha olyanok, kipróbálgatjuk őket, esetleg elvonulunk filmet nézni, pihenni. 25-én és 26-án általában megy a rokonlátogatás, egyik nap egyik nagyszülőhöz, a másik nap a másikhoz. Ott is ajándékozás és kajálás ezerrel.

 

Mit szeretsz a legjobban az ünnepben?

Szantii: Ilyenkor kicsit mindenki magába száll, általában kedvesebbek az emberek. Ezenkívül imádom a karácsony fényeit, illatait, és magát az ünnep érzését, a várakozás pillanatait, a hangulatát.

Sayaa: Én is hasonlóképp vagyok. Persze ilyenkor is vitatkozunk, de valahogy hamarabb megenyhül mindenki. Szeretek itthon is ünnepibe öltözni, hogy látom, kinek hogy tetszik a kapott ajándék. Az egyik kedvencem, mikor vacsora után lekapcsoljuk a fényeket, hogy együtt nézzük a karácsonyfán az égőket és közben viccelődünk egymással.

 

Sol kérdései:

Az egyik kedvenc könyved világában élsz, és a főszereplővel/főszereplőkkel töltöd az ünnepeket. Hogyan telik december 24-e?

Sayaa: Szerintem épp menekülnék a gyilkos angyalok elől (Angelfall).

Szantii: A kedvenc ünnepemet nem szívesem tölteném posztapokaliptikus világban, és mivel szerencsére több kedvenc könyvem van, így normális körülmények között telne 24-e. Julie sütne és főzne, valószínűleg Celeste is és én is besegítenék neki, Matt mondogatná a fárasztó poénjait, amikre én még fárasztóbbakkal reagálnék. :D Ajándékozás után pedig mind befeküdnénk a fa alá, és sztorizgatnánk.

Mit ajándékoznál a kedvenc könyvszereplődnek karácsonyra?

Szantii: Megint bajban vagyok, ugyanis több kedvencem is van. De akkor most olyan valakit ajándékoznék meg, aki eddig még nem szerepelt. Will (Pokoli szerkezetek) kapna könyvet, úgyis szeret olvasni. Bár nem tudom, mit szólna hozzá, ha mondjuk nem egy klasszikust nyomnék a kezébe, hanem mondjuk egy Stephen King regényt.

Sayaa: Hús vér embereknek sem tudok mit kitalálni, nemhogy könyvszereplőknek. Kapnak ajándékutalványt, aztán azt vesznek belőle amit akarnak.

Melyik két teljesen különböző könyved főszereplőjét állítanád egymás mellé a fagyöngy alá? Lebutítva a kérdést: melyik két könyvszereplődet hoznád össze?

Sayaa: A kedvenceim többnyire összejönnek, így erre a kérdésre nincs megfelelő válaszom.

Szantii: Nálam is hasonló a helyzet.

Vicky kérdései: 

Ha egyetlen könyvvel kellene visszaadnod a családi karácsonyaid hangulatát, melyik lenne az?

Szantii: Talán a Nyugalom tengerét (mint könyv cím) mondanám, ugyanis maga az ünnep általában nyugalomban telik nálunk (nem úgy, mint az előttük lévő néhány nap).

Sayaa: Hát ha címet kell mondanom: Éjszakai cirkusz. Amúgy ezt a káoszt még egy könyv hangulata sem tudta visszaadni.

Ha lehetőséged lenne elutazni egy trópusi szigetre karácsony idején, elmennél vagy ragaszkodnál a hagyományos ünnepléshez?

Sayaa: Szenteste nem mennék sehova, az nekem úgy tökély ahogy van. Az azt követő két nap káoszát viszont szívesen elcserélném egy trópusi nyaralásra.

Szantii: Én viszont simán elmennék, főleg ha a szeretteim is velem jöhetnének. Ott is díszíthetnénk fát, és megajándékozhatnánk egymást. A hideg nem hiányozna, csak a hó. Bár amennyit itthon esik karácsonykor…

Mi a karácsony árnyoldala számodra?

Szantii: Magában az ünnepben semmi. Ilyenkor próbálok nem a negatívumokra gondolni, hanem élvezni ezt a kis időt. Viszont az ünnepet megelőző kapkodást és tömeget nem szeretem, illetve nálunk sajnos karácsony előtt/közvetlen utána mindig történik valami a családban.

Sayaa: Az üres pénztárcám és a rengeteg takarítani való. Bár ez eltörpül az ünnepi hangulat mellett, de mikor 26.-a este 7 órakor állsz neki elmosogatni nagyjából ötven poharat, negyven tányért meg vagy tíz hatalmas lábast… Azért az nem kellemes.

 

Ennyi lenne az első rész, bármilyet véleményt szívesen fogadunk! :)

 

A többiekhez is kukkatsatok be (link a nevekre kattintva):
Képek forrása: Pinterest, a Projekthét képéért köszönet Virágnak!

Címkék: , , , ,

Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is! :)

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Copyright © 2013-2020 Bookish Notes All rights reserved.